Сухоєланецька громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Тематична соціальна реклама

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року

Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено частиною четвертою статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 No 185 та постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 No 10-1. Так, з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки. Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення / попереднього перерахунку пенсії. Водночас показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення / попереднього перерахунку пенсії, не змінюється. Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року набуто менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше як через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише набутого страхового стажу. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

16:03 04.04.2024

Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника і соціальну допомогу?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» No 2109 - ІІІ від 16.11.2000 (зі змінами) (далі — Закон No 2109-ІІІ), якщо особа з інвалідністю з дитинства або дитина з інвалідністю має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» і державну соціальну допомогу, ці виплати призначаються одночасно. Державна соціальна допомога, відповідно до Закону України No 2109-ІІІ, призначається та виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення. Пенсія в разі втрати годувальника призначається та виплачується органами Пенсійного фонду України. Під терміном «втрата годувальника» розуміється смерть, безвісна відсутність чи пропажа громадянина без звістки, засвідчені у встановленому законодавством порядку. Пенсія призначається непрацездатним членам сім'ї, що перебували на утриманні померлого. Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. За більш детальною інформацією з вищезазначеного питання особа може звернутися до будь-якого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області або дистанційно скориставшись:

08:40 04.04.2024

Надання страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” No 1105 від 23.09.1999 (із змінами, далі — Закон No 1105) встановлено, що щомісячні страхові виплати підлягають перерахуванню щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. Коефіцієнт перерахунку щомісячних страхових виплат відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначеного відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передують року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення. Відповідно до підпункту 8 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 No 185 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році” перерахування щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, проводиться на коефіцієнт збільшення, установлений пунктом 1 цієї постанови — 1,0796, у межах

08:50 03.04.2024

Чи можна стягувати аліменти зі страхових виплат?

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках, або в Держказначействі, якщо є бюджетною установою. Кошти, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку. Дані кошти, можуть бути використані виключно на здійснення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам і не можуть спрямовуватись на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону. Отже, стягнення аліментів з сум допомоги по тимчасовій непрацездатності безпосередньо з окремого рахунку страхувальника чинним законодавством не передбачено. Водночас, до обов’язків підприємств, установ та організацій належить здійснення відрахувань із заробітної плати боржника і перерахування коштів на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби. Окрім цього, згідно з Законом України «Про виконавче провадження» на допомогу, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, стягнення аліментів здійснюється виключно за відповідними рішеннями. Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, в тому числі з допомоги по державному соціальному страхуванню, а також з допомоги по тимчасовій непрацездатності.

09:06 29.03.2024

Знезараження питної води

       Миколаївським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області протягом 2023 року здійснено позаплановий контроль об’єктів водопостачання з відбором проб води для лабораторного контролю. За отриманими результатами 56 % проб не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-мікробіологічними показниками.

08:47 28.03.2024

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ПЕСТИЦИДАМИ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ПЕСТИЦИДАМИ

         Сучасне сільське господарство неможливо уявити без використання пестицидів та агрохімікатів. Особливо широко в народному господарстві застосовуються хімічні засоби захисту рослин. Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людини.

08:21 28.03.2024

Що треба знати про сказ?

В умовах війни ризик інфікування на сказ зростає, оскільки на вулицях залишилось багато тварин, які втратили своїх хазяїв або були покинуті ними. Вони не мають гідного догляду, більше ніхто не слідкує за їхньою карткою щеплень, тому потенційний ризик бути інфікованими в українського населення значно зріс.

11:48 22.03.2024

Про перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення

Відповідно до пункту 92 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 No 848 (зі змінами) перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян, зокрема, здійснюється уповноваженим органом в березні на березень - квітень та / або серпні на серпень - вересень у разі зменшення або збільшення середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на понад 50 відсотків. Для уточнення розміру доходу, з урахуванням якого розраховано розмір субсидії на опалювальний (неопалювальний) сезон, середньомісячний сукупний дохід осіб, зазначених у пунктах 24, 25, 27 і 28 цього Положення, враховується: - за III та IV квартали попереднього календарного року - у березні поточного календарного року; - за I та II квартали поточного календарного року - у серпні поточного календарного року.

10:37 20.03.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь