Сухоєланецька громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Дата: 31.01.2025 14:22
Кількість переглядів: 20

Чим небезпечний дефіцит йоду?

 

            За даними ВООЗ, майже 3 млрд людей на всій планеті страждає на йододефіцит. Особливо збіднені йодом гірські місцевості, де часто випадають дощі та вода стікає у ріки, вимиваючи йод із ґрунту. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

            Йод належить до життєво важливих мікроелементів, без яких неможливе нормальне функціонування людського організму, бере участь у регуляції енергетичного обміну, температури тіла, обміну білків ,жирів, процесів росту і розвитку організму.

           Згідно з рекомендаціями ВООЗ, добова потреба йоду враховує вік людини i є така:

діти до 12 місяців – 100 мкг, від 2 до 12 років – 120 мкг, підлітки i дорослі –150 мкг, вагітні жінки і матері, які годують дитину груддю – 200 мкг, люди похилого віку – 100 мкг на добу.

            Йод природно присутній у деяких харчових продуктах, до 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. У природі найбільші запаси йоду містяться у морській воді, повітрі та ґрунті приморських районів, морських водоростях, молюсках і морській рибі.

            Причини нестачі йоду в організмі:

- недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування;

- відсутність йодної профілактики в йододефіцитних регіонах;

- забруднення довкілля.

            Виникнення йододефіцитних патологій:

-занепад сил, зниження працездатності, сонливість, підвищений рівень холестерину;

-брадикардія (вид аритмії з низькою частотою серцевих скорочень);

-закрепи;

-народження мертвого плоду, вроджені вади розвитку.

            У дітей недостатній приплив йоду може призвести до затримки у фізичному та психічному розвитку, їм складно концентрувати увагу, запам’ятовувати інформацію.

            Аби запобігти дефіциту йоду в організмі, в багатьох країнах світу люди вживають виключно йодовану сіль. За оцінкою ЮНІСЕФ, лише 36 % домогосподарств у нашій країні споживають йодовану сіль, що набагато менше, ніж в багатьох країнах.

Одним з дієвих способів профілактики дефіциту йоду є споживання йодованої солі, заміна нею звичайної під час приготування страв щодня. Щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

            Відповідно до чинного санітарного законодавства, визначено загальні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти та впроваджено нововведення, які стосуються основних продуктів, зокрема вживання солі. Під час приготування їжі, призначеної для харчування дітей, слід використовувати йодовану сіль, сіль не має використовуватись після приготування їжі. Щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів.

             Здорове харчування, яке включає продукти, збагачені йодом, є важливим для забезпечення нормального функціонування щитоподібної залози та загального здоров’я.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь