Сухоєланецька громада
Миколаївська область, Миколаївський район

«Розвиток волонтерства в пробації»

Дата: 29.03.2024 15:29
Кількість переглядів: 59

                                                 Що таке волонтерство в пробації?

Волонтерство в пробації передбачає надання комплексної допомоги та соціалізації громадян, які перебувають у конфлікті із законом. Волонтери пробації працюють із правопорушниками (клієнтами пробації) та допомагають: відновити соціальні звʼязки та покращити своє життя через неформальну освіту і спілкування.

 

Волонтери пробації працюють із правопорушниками (клієнтами пробації) та допомагають:

  • відновити соціальні звʼязки та покращити своє життя через неформальну освіту і спілкування
  • отримати медичне обстеження, юридичні консультації та психологічну підтримку
  • знайти нову роботу, оформити документи тощо

Світовий досвід залучення волонтерів до роботи із засудженими налічує не роки, а століття, і підходи у взаємодії державних органів пробації з волонтерами та громадськими об’єднаннями дуже різні. Така сфера волонтерства діє як в Європі (наприклад, Латвія чи Японія), так і в Сполучених Штатах Америки.

 

                                Хто може стати волонтером(кою) пробації? 

Важливим критерієм є повноліття. Саме з 18 років можна долучитись до волонтерства в пробації. Волонтерами пробації не можуть бути люди, що мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість. Водночас долучитись можуть ті, хто відбули кримінальне покарання, пройшли шлях ресоціалізації та готові ділитись своїм досвідом з іншими. Волонтери пробації не визначають завдання самостійно. Спільно з працівниками органів пробації вони розробляють план участі волонтера і роботи з кожним клієнтом пробації. 

                                                          Чому це важливо?

Будь-яка допомога важлива. Багато волонтерів пробації є професійними лікарями, психологами, юристами чи соціальними працівниками. Вони розуміють зв’язок між ефективною пробацією і безпекою для громади, у якій живуть.

Інші вірять у важливість соціальної роботи, готові підтримувати та допомагати людям покращити своє життя.

 

                                      Стереотипи про волонтерство в пробації

Існує низка стереотипів, які можуть стати барʼєром для волонтерів. 2 найбільш часто вживаних стереотипи пояснюємо у цій статті.

  • 1 стереотип/ Волонтерам може загрожувати небезпека/

Ті, кому ви допомагаєте, зацікавлені в отриманні допомоги. Ці люди не несуть загрозу, а навпаки — прагнуть покращити своє життя, позбутись шкідливих залежностей, отримати роботу та стати повноцінними членами суспільства.

  • 2 стереотип./Це емоційно складна робота/

  Так, волонтерство у пробації часом може бути емоційно складним. Проте кожен волонтер супроводжує людину та сприяє вирішенню проблем, які і призвели до скоєння злочину, і наочно бачить результат своєї допомоги. Крім того, волонтери пробації можуть отримати психологічну підтримку, якщо відчувають таку потребу.

                                             Як стати волонтером(кою) пробації?

Для цього варто зробити лише декілька кроків за наступним планом:

  1. Заповнити анкету
  2. Пройти співбесіду з працівником органу пробації
  3. Підписати договір
  4. Обговорити обовʼязки та завдання, до яких може долучитись волонтер(ка)
  5. Пройти спеціальний тренінг та інструктаж з техніки безпеки

Де шукати таке волонтерство?

Звернутися до органів пробації за адресою: м.Нова Одеса вул.Федора Осадчого,21

Подати заявку на волонтерство також можна через Волонтерську Платформу, для цього через спеціальний фільтр оберіть категорію «Волонтерство в пробації» та подайте заявку у своєму місті.

 

                                            

Матеріал створено Миколаївським районним сектором №3 філії ДУ "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

«Співпраця Миколаївського районного сектору №3 філії Держаної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях з органами місцевого самоврядування та об’єднаними територіальними громадами»

       /ст.21 Закону України «Про пробацію» від 05.02.2015 року відображає взаємодію органу пробації з органами влади, підприємствами, установами та організаціями/

        Налагодження й розширення співпраці з  територіальними громадами є пріоритетним завданням Миколаївського районного сектору №3 філії ДУ "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.  В рамках співпраці з Сухоєланецькою територіальною громадою проаналізовано результати спільної роботи та шляхи подальшої співпраці задля зменшення правопорушень на території громади та допомоги особам, які перебувають на обліку районному секторі  та опинилися в складних життєвих обставинах або потребують кваліфікованої допомоги фахівців при вирішенні їх криміногенних  потреб.  При територіальній громаді утворенні установи та відділи, фахівці яких надають відповідні послуги, працюють не тільки з особами, що опинилися в складних життєвих обставинах, а з усіма  категоріями населення, які потребують допомоги та звертаються. Значну роботу відіграє служба у справах дітей створена при територіальній громаді, при вирішенні криміногенних  потреб /навчанні, місця проживання, сімейних проблем/  неповнолітніх та їхньої родини перебуваючих на обліку районного сектору з питань пробації.

     Особлива увага приділяється засудженим та правопорушникам які відбувають покарання у виді громадських робіт,  у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, на об’єктах визначених органами місцевого самоврядування, направлених на  перевиховання ресоціалізацію правопорушника через безоплатну працю і виконання суспільно корисної роботи на благо громади, з метою попередження злочинності.

     Завдяки взаємодії між службами створена більш ефективна система соціальної підтримки звільнених осіб, тобто підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання. Таким чином звільнена особа має можливість отримати допомогу у вирішенні проблем, з якими стикається після звільнення, тобто повернутися до повноцінного життя у суспільстві. Орган пробації спільно з державними органами та органами місцевого самоврядування сприяють засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених, госпіталізації до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги, працевлаштуванні працездатних осіб.

 

                                                   

Матеріал створено Миколаївським районним сектором №3 філії ДУ "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь