Поради щодо профілактики поширення кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань,
які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай
ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини
із зараженою їжею чи водою.
Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній
культурі населення, його обізнаності та правильній орієнтації в організації
профілактичних і протиепідемічних заходів.
Сьогодні розглянемо як діяти при виявленні хворого на кишкову інфекцію.
Після госпіталізації хворого в стаціонар, необхідно провести заключну
дезінфекцію квартири самостійно згідно з інструкцією до дезінфекційного
засобу, або можна викликати фахівців для повної дезінфекції житлового
приміщення чи офісу.
Якщо хворий залишається лікуватися вдома, необхідно дотримуватися
режиму, встановленому для кишкових інфекцій, у тому числі вірусної
етіології:
ізолювати хворого, якщо можливо, в окремій кімнаті, забезпечити особистим
посудом, рушником, який потрібно міняти щодня. Хворий повинен суворо
дотримуватися правил особистої гігієни, особливо після відвідування туалету;
проводити двічі на день вологе прибирання приміщення (кімнати), у тому числі
меблів з використанням деззасобів. Особливу увагу необхідно звернути на
туалетну кімнату, не забувати обробляти ручки дверей, крани, зливні кнопки
сантехніки;
килими, м'які іграшки двічі прочистити щіткою, змоченою в дезінфікуючому
розчині (противірусної концентрації) і прибрати з кімнати;
у подальшому інші іграшки і посуд (після кожного прийому їжі) знезаражувати
деззасобами (двічі на день), мити мильно-содовим розчином і ретельно
прополіскувати;
натільна і постільна білизна хворого підлягає по мірі забруднення або 1 раз в 5
днів заміни (до прання має перебувати в щільно закритому целофановому
пакеті), а при забрудненні блювотними масами або фекаліями - обов'язковій
дезінфекція (замочування в дезрозчині на 30-60 хвилин або кип'ятіння);
при попаданні блювотних мас, випорожнень на підлогу або предмети меблів -
використовувати для прибирання ганчір'я, після чого вимити і продезінфікувати
його, або викинути, упакувавши в окремий пакет;
обідній стіл після кожного прийому їжі протирати деззасобом. Ганчір'я для
посуду і інвентар після прибирання після прибирання знезаражують (можна
шляхом кип'ятіння), доцільно використовувати одноразові серветки, ганчірки.
Пам'ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це
частіше мити руки з милом.